Wat staat er vanavond op het menu?
We doen het allemaal wel eens: rondstruinen op de wekelijkse marktdag. Als we op verlof zijn, staat het bij velen zelfs hoog in het to-do lijstje aangestipt. De markt is van oudsher niet alleen de plek waar handel wordt gedreven, het is ook uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats van de lokale bevolking. Het is precies deze combinatie die ervoor zorgt dat een bezoekje aan de markt de nodige animo oplevert. Het is als een dorp op een plein groot waar iedereen iedereen kent. In Sulawesi is dat niet anders.
In die meer exotische landen krijg je meteen ook een inkijk in de keuken. Etenswaren vormen namelijk een groot aandeel in de te koop aangeboden goederen. Op sommige marktjes kan je zelfs ter plaatse een hapje eten. Of toeristen dat ook massaal doen in Sulawesi is nog maar de vraag. Wat voor de lokale bevolking echte lekkernijen zijn, legt bij menig toerist eerder een knoop in de maag. Bij mij is dat niet anders, zeker wanneer ik op de lokale markt van Tentena oog in oog kom te staan met een tafel vol geflambeerde vleermuizen. In wel minstens zeven kraampjes worden ze te koop aangeboden, klaar voor consumptie.
Eenmaal terug in de hostel toon ik de gedigitaliseerde foto’s van de levenloze vleermuizen aan mijn gastvrouw. Zij bevestigt dat het wel degelijk de gekende nachtelijke zoogdieren zijn. Ze vormen het belangrijkste ingrediënt van een soepachtig gerecht dat hier gekend is onder de naam Paniki Santan. De in stukken gesneden vleermuis wordt gekookt in kokosmelk en op smaak gebracht met diverse kruiden waarbij chilipepers nimmer ontbreken. Naar het schijnt dient het om de sterke aroma van de vleermuis te verminderen. Paniki wordt soms ook gewoon gebakken of gegrild om vervolgens op te dienen op een bedje van witte rijst. Ik moet eerlijk bekennen dat ik graag mijn smaakpapillen trakteer op een culinaire rondreis doorheen de wereld, maar ik denk dat ik voor deze keer pas…
Add a Comment