De baobab boom
De bekendste boom van Sri Lanka is ongetwijfeld de Sri Maha Bodhi boom die zich bevindt in de met tempels en stoepa’s overladen stad Anuradhapura. In wezen is de boom ontstaan uit de stek van de heilige vijgenboom uit de Indiase stad Bodh Gaya. Onder die bewuste boom zou Boeddha zijn verlichting hebben ontvangen. De religieuze betekenis heeft ervoor gezorgd dat de plek is uitgegroeid tot een boeddhistisch bedevaartsoord dat jaarlijks door duizenden pelgrims en toeristen wordt bezocht.
Een andere bekende boom die je ook in Sri Lanka aantreft is de baobab boom of beter gekend als de apenbroodboom. De boom dankt zijn bekendheid door zijn immense omvang. De boom kan probleemloos 30 m hoog worden en zijn stamdiameter loopt uiteen van 7 tot 11 meter. Behalve vruchten levert de boom ook de grondstof voor touw, papier, kleding en medicijnen. Met zijn grillige vorm neemt hij een aparte verschijning aan in de natuur. Zijn uiterlijk wordt gelinkt aan het scheppingsverhaal. God zou de boom als allerlaatste creatie hebben toegevoegd aan zijn universum. Het zinde de boom evenwel niet dat hij helemaal als laatste aan de beurt kwam. God trok daarop de pasgeschapen boom uit de grond en plantte die opnieuw. Deze keer in de zon, met de kruin omlaag en de wortels in de lucht.
In totaal bestaan er negen verschillende soorten. Je vindt ze in hoofdzaak terug in Madagaskar, Afrika, Australië en het Arabische schiereiland. In Madagaskar is de baobab zelfs uitgeroepen tot nationale boom. In Sri Lanka daarentegen is hun verschijning eerder een zeldzaamheid. De weinige die je er vindt, hebben we te danken aan de handelsrelaties met het Midden-Oosten. Het vermoeden bestaat dat Arabische zeevaarders ze vanuit Afrika naar Sri Lanka meebrachten. De locals in Sri Lanka noemen de boom ook wel eens de olifantenboom, omdat de bast veel gelijkenissen vertoont met de huid van een olifant. In ieder geval blijft de baobab boom tot de verbeelding spreken, zowel bij de locals, als bij de toeristen.
Add a Comment