Het kraaknette Singapore
Singapore is de drievuldigheid zelve. Het is én eiland, én land én stad. Qua grootte kan het wedijveren met New York. Het land telt ruim 6 miljoen inwoners en heeft met 8230 inwoners per km² de hoogste bevolkingsdichtheid, op Monaco na. Toch voelt de stad allesbehalve verstikkend aan. De verstedelijking wordt netjes in toom gehouden door heel wat grote en groene parken. Singapore wordt daarom ook wel eens ‘The Garden City’ genoemd, precies omdat de overheid zo inzet op het groene karakter van de stad.
Ecologie is een belangrijk issue voor de overheid. Zo houden ze er al jaren een groene transport politiek op na. Daarbij is de metro van Singapore zowat het paradepaardje. In een mum van tijd kan je de volledige stad doorkruisen en zijn de wachttijden verwaarloosbaar. Daarnaast zet de overheid fel in op recyclage. Afvalwater wordt zoveel als mogelijk gerecycleerd. Na zuivering wordt het zelfs als drinkbaar water gepromoot. Singapore gaat er ook prat op de meest nette stad te zijn van Zuidoost-Azië. Niet toevallig spreekt men soms wel eens van het kleine Zwitserland van Azië.
Ik moet inderdaad toegeven dat de stad er onberispelijk proper bij ligt. Er heerst bij de bevolking een immense discipline om hun stad kraaknet te houden. Die ingesteldheid is vooral ingegeven door de monsterboetes die boven hun hoofd hangen wanneer ze nonchalant met afval omgaan. Zelfs het achteloos weggooien van een uitgedoofde sigarettenpeuk wordt zwaar beboet. Ter hoogte van openbare gebouwen en kantoorcomplexen zie je ze dan ook overal staan: ‘de smoking points’. De zilverkleurige kubusvormige asbakken zijn heuse verzamelpunten waar rokers van alle leeftijden gretig erop los roken. Dertig jaar geleden werd met een nipte meerderheid het totaalverbod op roken in Singapore weggestemd. Dat heeft de regering evenwel niet weerhouden om allerlei maatregelen en sancties op te leggen om het rookgedrag en -gebruik zoveel als mogelijk aan banden te leggen. Zo zijn ook e-sigaretten in Singapore verboden. Het verbod wordt geargumenteerd doordat deze sigarettenvervangers de poort zou openen voor niet-rokers om verslaaf te geraken aan tabak. De maatregelen, alsook de prijs van een pakje sigaretten (rond de 10 euro) hebben nog niet tot de verhoopte rookvrije mentaliteit geleid. Roken, het blijft een hardnekkige verslaving waar ook een land als Singapore vrij machteloos tegenover staat.
Niet gezien, maar wel T-shirts met alles wat zowat verboden is in de stad en de daaraan gekoppelde boetes bij overtreding. Het lijkt een ideale wereld, maar schijn bedriegt. Wordt vervolgd in één van de volgende ‘Pictures of the day’.
Ha ha, dit deed me onmiddellijk denken aan mijn man zaliger, een verstokte roker. Toen we 35 jaar geleden in Singapore waren staat hij op alle foto’s bij een vuilnis-as-bak. Verkopen ze die T-shirts nog met opschrift « Singapore is a ‘fine’ country » ?